[8M Vaga Feminista] Masclisme quotidià a les aules

Galego, Castellano, Euskera

Un professor explicava molt ràpid i no donava apunts així que havíem de copiar el que havia al power point i el que anava dient però no ens donava temps. Una companya li va dir que no podíem fer tot alhora i li va contestar: “però les dones no dieu que podeu fer més d’una cosa a la vegada?”. Li vam dir que era masclista i la seua resposta va ser: “jo no sóc masclista, era una broma.”

Escoltat per una companya.

 

Un professor de Química estava explicant les solucions tampó però utilitzant el terme en anglès “buffer”. Ens va explicar sense que ningú li preguntés res que “odiava utilitzar la paraula tampó, que era molt lletja per raons evidents” i que a més preferia evitar-la perquè si deia eixa paraula “ens anàvem a tornar boges perquè nosaltres ens tornem boges per qualsevol cosa”.

En una classe exclusivament de dones.

 

En classe de Dret penal el professor exposa un cas d’una parella hetero que ha discutit. Ella va al pis d’ell per la nit per a parlar amb ell. Ell s’enfada i l’agafa del coll contra el moble de la cuina. Ella li clava un ganivet de pelar creïlles (el primer que troba i pot agafar) i li perfora un pulmó. Ell sobreviu. A ella li queden marques al coll per la força que ell va exercir. Hi van haver comentaris com: “no és defensa pròpia perquè li podria haver clavat el ganivet en altre lloc o simplement fer-li una espenta, a més hi ha provocació perquè per a què va a casa d’ell després de discutir”, sent la falta de provocació un element per a poder al·legar legítima defensa. Jo vaig intentar reconstruir l’escena per vore el marge de maniobra que tenia la xica per clavar-li el Ganivet en altra zona del cos menys perillosa: cap.

En classe d’una companya de Criminologia.

 

El fet de que les dones siguen més emocionals que els homes no és cultural, és absolutament biològic.”

Professor de Biologia.

 

Bé xics, ja sabem que a vosaltres vos agradaria que alguna l’utilitzés amb vosaltres.”

Professor de Psicologia parlant de la burundanga.

 

Sabeu per a que utilitzen Escopolamina sobre els xics? No és per a violar-los, encara que alguns diran: tant de bo”.

Professor de tercer de Biologia.

 

En un llibre de Psicologia de la Personalitat, en el capítol de gènere havia un apartat sobre masclisme, de gairebé un full. En ell, entre altres perles, es comentava que era “una constel·lació de personalitat de poblacions hispanes”, amb l’enfocament racista que això implica. A més de no fer esment en cap moment al sistema patriarcal, acabava assegurant que “per sort, s’han anat desenvolupant nous models i teories que tenen en compte els aspectes tant positius com negatius del masclisme”.

Trobat per un company home.

 

La gelosia és una característica biològica dels homes. Tenim més sentit de la territorialitat.”

Professor de Biologia.

 

No tenim el mateix impuls sexual, és prou més gran en mascles que en femelles de mamífers. Això en molts llocs no és pot dir, no sé si m’enteneu.”

Professor de tercer de Biologia.

 

Tots els “ismes” son roïns, inclús el feminisme.”

Professor de Psicologia.

 

A vosaltres vos agraden els xics que vos fan riure i a nosaltres ens agraden les xiques que es riuen de les nostres gràcies.”

Professor de tercer de Biologia.

 

Un professor de Histologia estava parlant del desenvolupament de les cries de un espècie i va dir: “algun dia totes ho veureu perquè totes sereu mares llevat que vos dediqueu al convent”.

Escoltat en una classe només de xiques.

 

Les dones són paràsits”.

Comentari d’un estudiant home en classe de Parasitologia.

 

En la meua classe de Psicologia, menys d’un quart som xics. Malgrat això, a l’hora d’intervindre en classe, les xiques ho fan molt menys. En una assignatura, en la que a més el professor era el que feia les preguntes, li van preguntar per què la major part les feia a homes. La seua resposta: “com hi ha menys, criden més l’atenció. A més, és per evitar que es sentin discriminats entre tantes dones”.

Vist a la classe d’un alumne home.

 

Heu de triar molt bé el mascle que proporcione el genoma dels vostres fills, que vos protegiran a vosaltres i a les vostres cries.”

Professor de tercer de Biologia.

 

En una classe de dos hores de l’assignatura de Violència de caràcter sexual, el professor, que és catedràtic de Psicologia clínica va dir, entre altres coses, que: “els transsexuals són, per exemple, homes que es creuen dones. La solució que es dona hui dia és atacar el factor biològic i operar quan pot ser hauria que explorar el canvi psicològic per a que aquestes persones aprenguessin a gaudir dels seus genitals sense tenir que passar per operacions”. Després, parlant de persones amb ELA o paràlisi cerebral, mentre imitava amb gestos a Stephen Hawkings, va dir: “estes persones també tenen desig sexual i, quan una fisioterapeuta els fa un massatge, també poden tenir ereccions. A ells els agradaria que els ajudaren amb això també, però està el debat de que no és el seu treball ja que no són prostitutes. Pot ser la Seguretat social hauria de pagar “visitadores” per a aquesta gent.” En cap moment va parlar de paralítiQUES ni de fisioterapeutes homes.

Escoltat per una companya que afig que va sortir destrossada de la classe.

 

Un professor de Química deia que intentarem fer parelles de xic-xica perquè “ja sabem que als xics se’ls donen millor les tasques manuals”.

En classe d’una companya.

 

Arreplegant totes aquestes experiències viscudes per estudiants, tant a les seues carns com a les de companyes, volem deixar veure com el masclisme impregna les aules i a les persones que es troben a elles.

Com inclús els comentaris més subtils van carregats d’una ideologia que, tristament, a moltes ens acabarà costant la vida.

Hui és un comentari sobre com les dones som multitasca; demà un home et tractarà com esclava mentre ell mira la televisió al sofà. Hui es critica l’atac en defensa pròpia d’una dona a un home; demà altra dona serà assassinada i es criticarà que no s’haja defensat. Hui es parla de la naturalitat de la gelosia dels homes; demà un home assassinarà a una dona perquè tenia un sentit de la territorialitat molt desenvolupat i ella no va respectar això. Hui es parla del instint sexual hiperdesenvolupat dels “mascles”; demà es justificaran violacions en grup. Hui es parla de com la dona es completa al ser mare; demà es pintarà de irresponsable i de falta de serietat a aquella que no porte fills i filles. Hui és un comentari gracioset sobre la burundanga; demà un home et drogarà i violarà perquè considera provocativa la teua roba. Hui et diuen que el teu treball val menys que el dels teus companys; demà cobraràs un 23,5% menys que un home pel mateix treball.

Comparte