Crónica del primer Congrés de la Federació Estudiantil Llibertària

Durant el cap de setmana dels dies 11, 12 I 13 de march va transcòrrer entre l’Ateneu Llibertari de Villaverde I el Centre Socicultural Ágata (Madrid) el primer congrés de la Federació Estudiantil Llibertaria, tras haver-se realitzat en juliol de 2014 el Congrés fundacional de la mateixa, on diferents col·lectius decidiren organitzar-se en comú entorn d’una Federació.

El Congrés ha servit com espai de debat entre la militància, ja que es van analitzar les diferents realitats locals amb l’objectiu de formar una visió global de les lluites a les que participen les agrupacions de la FEL. A partir d’aquest anàlisi s’estableix un debat entorn a com afrontar la realitat des d’una perspectiva revolucionària, quines accions prendre avui per a fer camí cap a una societat de persones lliures i iguals, amb el món de l’ensenyament com un mitjà indispensable per a transitar cap als nostres anhels de llibertat. Frut d’aquestos debats s’actualitza I s’estableix la Línea General d’Actuació de la Federació, les propostes estratègiques que desenvoluparan les agrupacions en els seus àmbits. L’estratègia col·lectiva que sustenta el projecte polític de la FEL, revalidant el nostre compromís per una educació universalt, gratuïta I crítica, fomentant les lluites des d’un moviment estudiantil autònom i combatiu i amb la Gestió Comunitària com idea força en el mig termi.

A més de qüestions relacionades amb la lluita quotidiana, el Congrés també serveix per a actualitzar I adaptar l’estructura de la Federació a les necessitats del moment. D’aquesta manera, les agrupacions han apostat per enfortir la organització, sense deixar de costat l’acció local. Trobar l’equilibri entre l’estructura federal i el treball local ha sigut un dels grans eixos de debat.

Aquestra trobada també ha resultat fonamental per a estrènyer llaços entre la militància de la Federació. Una militància canviant a causa del caràcter cíclic de l’estudiant, però una militància renovada i compromesa amb un projecte comú. Es va fer patent la importància donada a aqueixa cohesió entre companyes, a la cura I suport mutu de portes per a dins, fonamental per poder dur a terme una militància sana, on les diferents sensibilitats puguen sentir-se còmodes i integrades.

No podem oblidar-nos d’agrair enormement el seu treball a l’agrupació de Villaverde de la FEL, que van carregar amb gran part del pes organitzatiu per fer d’amfitrions, a la CNT Comarcal Sur per cedir-nos el seu espai i tramitar-nos la sol·licitud del Centre Socicultural Ágata, on va tenir lloc part del Congrés, i al propi Centre Socicultural per l’espai i donar-nos totes les facilitats. També agrair el suport rebut des d’altres organitzacions com Embat, Ikasle Abertzaleak, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans o la Federación Anarquista de Gran Canaria.

Amb tot açò assumim amb orgull i alegria la tasca que ens em imposat: la construcció d’un ensenyament que ens ajude a transformar radicalment la societat, no a perpetuar-la.

Villaverde, Març de 2016.
Visca les que lluiten!

Comparte